Voor actueel nieuws over dierenkliniek Buitenwoel verwijzen we u naar onze Facebookpagina: Dierenkliniek Buitenwoel. De facebooksite is ons communicatiekanaal voor snelle en actuele berichtgeving  vanuit de kliniek.


 
Avondklok:
Vanaf 23-01-2021 is er een avondklok. Dit betekent dat u tussen 21.00 en 04:30 in principe niet buitenshuis mag zijn. Deze maatregel geldt tot nader order.
Echter, in geval van een calamiteit (uw dierenwelzijn is in het geding) mag u de straat op om ons, uiteraard na het maken van een afspraak, te bezoeken. Omdat u tijdens deze reis kan worden aangehouden en kan worden gevraagd naar het doel van uw reis, kunt u via onderstaande link een zogenaamde 'eigen verklaring avondklok' downloaden en printen.
*Als tip geven we u mee om dit op voorhand al te doen! Bij tijde van een calamiteit heeft u de verklaring dan klaar liggen. Link naar het formulier: Klik hier.

 
Vanwege de Coronacrisis hebben wij de volgende regels:
- Bent u verkouden, dan graag een andere met uw huisdier laten komen.
- Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen, behalve voor mensen met een medische uitzondering.
- 1 persoon met 1 dier naar binnen.
- Volg de looproute: via de wachtkamer de spreekkamer in, daarna via de gang naar buiten.
- Zijn er meerdere mensen binnen, dan even buiten wachten tot u naar binnen wordt genodigd.
- In de ochtend GEEN inloopspreekuur, alles is op afspraak.
- Graag medicijnen, anti-parasitaire middelen en voer telefonisch bestellen.
- Bij vragen kunt u altijd bellen of mailen.
 

 

Dierenarts Klaas Braam draagt stokje over aan enthousiaste opvolgers

VEENDAM Na bijna veertig jaar doet dierenarts Klaas Braam (62) een stapje terug en introduceert hij twee jonge, enthousiaste opvolgers in zijn praktijk. ,,Ik blijf op de achtergrond aanwezig om mijn kennis door te geven.”

In 1981 rondt Braam zijn studie diergeneeskunde af. ,,Ik raakte al jong gefascineerd door het vak omdat mijn vader dierenarts was. Buiten schooltijd was ik altijd bij mijn vader in de praktijk te vinden. Wanneer 's nachts de telefoon ging vroeg ik of ik mee mocht. Mijn vader vond dat leuk, mijn moeder dacht iets meer aan mijn nachtrust. In die tijd is de dierenarts in mij geboren. Tijdens mijn middelbareschooltijd ben ik diep bij mezelf te rade gegaan of ik echt diergeneeskunde – en niet geneeskunde - wilde gaan studeren. Daarop was mijn antwoord volmondig ‘ja’.”

Wat Braam in het beroep aanspreekt, is de combinatie van mens en dier binnen het vak. ,,De dieren zijn mijn patiënten en de eigenaren mijn cliënten. En wat ik erg leuk vind is dat ik ‘s ochtends niet weet wat voor dieren ik die dag op het spreekuur krijg. Ik behandel zowel gezelschaps- als landbouwhuisdieren. Bovendien ben ik graag zowel praktisch als wetenschappelijk bezig.”

Jongste dierenarts

Als in 1982 duidelijk wordt dat Braam niet dienstplichtig is, draagt zijn vader na 45 jaar dierenarts te zijn geweest de praktijk over aan zijn zoon. ,,Een jaar voor ik afstudeerde raakte mijn vader tijdens een MKZ-inenting bekneld tussen een voerhek en een stier. Hierbij heeft hij een bekkenbeschadiging opgelopen, die voor hem het werken in de praktijk niet langer mogelijk maakte. Omdat ik op dat moment nog niet klaar was met mijn studie heeft mijn vader ter overbrugging een assistent aangenomen. Een maand na mijn diplomering vertrok deze man en sprong ik in het diepe. Gemotiveerd en met passie wilde ik de praktijk van mijn vader voortzetten. Ik had een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Plotseling was ik de jongste dierenarts van Nederland.”

Nu, bijna 40 jaar later, is Braam nog steeds jong van geest en niet uitgekeken op zijn beroep, maar merkt hij dat zijn lichaam de prijs moet betalen voor zijn werkzame leven. ,,De beslissing om ruimte te geven aan de jongere generatie is een verstandelijke, één die is genomen met het hoofd. In de komende tijd moet ik de rust vinden en ga ik ontdekken of het ook een keuze is van mijn hart. Ik had graag gewild dat mijn vader had gezien hoe ik zijn praktijk heb voortgezet tot een kliniek en er mijn draai in vond, maar helaas is hij te jong overleden. Het zou mooi zijn geweest om een tijd schouder aan schouder te hebben kunnen werken. Ik kijk met grote dankbaarheid terug op een mooi, werkzaam leven in een prachtig beroep en ben trots op hoe het werk van mijn vader heeft kunnen uitgroeien tot de huidige kliniek.

Marien en Lisa

Inmiddels heeft Braam twee nieuwe dierenartsen in dienst. Marien en Lisa zijn beiden 29 jaar, ze hebben elkaar gevonden tijdens hun opleiding Diergeneeskunde en zijn in 2017 beiden afgestudeerd als dierenarts. Marien: ,,Klaas biedt ons een plaats en ontwikkelingsmogelijkheden binnen zijn dierenkliniek. Als ervaren allround dierenarts en met een hoofd vol kennis is hij een vraagbaak en leermeester voor ons. Als we ergens over twijfelen, twijfelt hij niet en kijkt gelijk met ons mee.”

Kan Braam de praktijk loslaten nu hij gaat minderen? Braam: ,,Ik ben trots op de dierenkliniek en heb alle vertrouwen in Marien en Lisa. Ook is het leuk om op deze manier nog betrokken te blijven. Er is nu meer tijd voor mijn vrouw Hinke, mijn (klein)kinderen en onze kerkelijke gemeente. Daarnaast ga ik in de zomer graag op motorvakanties. Maar niet als Marien en Lisa met vakantie gaan, want dan neem ik hun taken over. Ik blijf verbonden aan de dierenpraktijk en ben op een steenworp afstand van deze twee enthousiaste dierenartsen.”

Tekst: Yvonne de Noord

Back to top